Bewustwording

Test jezelf

Verborgen voorkeuren?

Met deze test kom je te weten wat jouw verborgen voorkeuren zijn. Dit wordt bepaald op basis van jouw reactiesnelheid. De test duurt ongeveer tien minuten. De test laat zien welke woorden je het makkelijkst koppelt aan mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst en is ontwikkeld door Critical Mass.

Wat kan ik doen?

Streepje Voor?

Heb jij een streepje voor op anderen, of begin je met een achterstand? Streepje Voor is een onderzoek naar onszelf en de Nederlandse samenleving. Wat betekent het om in Nederland een bepaalde huidskleur of afkomst te hebben? Klik hier voor de test.

Wat kan ik doen? 1

Tools voor jongeren

Wat kan ik doen?

Ervaar of zie je racisme, discriminatie en/of uitsluiting? Je bent helaas niet de enige. Als je het meemaakt of ziet, dan kan je er op verschillende manieren mee omgaan. Vecht je en ga je er tegenin? Kom jij voor jezelf of de ander op? Bevries je en reageer je niet? Of vlucht je en maak je jezelf uit de voeten? Hieronder volgen een aantal tips om over na te denken.

Choose your battles
Weet wie je bent. Weet waar je staat. En weet wanneer je er tegenin gaat.

Meer aandacht voor de emotionele kant
De hoeveelheid onbewuste pijn die met name micro-agressie of alledaags racisme veroorzaakt bij jongeren wordt enorm onderschat. Hier moet meer aandacht aan geschonken worden.

Fight, flight or freeze
Geen van deze strategieën is de beste, want het hangt af van de situatie. Soms is het beter om verbaal terug te vechten, terwijl op andere momenten het beter is om te beslissen dat dit niet jouw battle is. Freeze is eigenlijk nooit goed, want dan blijf je slachtoffer van de situatie. Blijf wel altijd kalm en bewaar de innerlijke rust.

Verenig jezelf
Ben je iemand die op slot gaat als jou iets naars overkomt? Praat er dan over en maak het bespreekbaar in je eigen kring. Vind je het moeilijk om gepast te reageren? Oefen dan eerst in een veilige omgeving. Verenig jezelf zodat je er niet alleen voor staat.

Wees zelf-kritisch en zelf-reflexief
Probeer te begrijpen waarom bepaalde dingen je kwetsen. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks een moment voor jezelf nemen om te kijken hoe je week is gegaan. Komen er bepaalde dingen structureel terug? Probeer daar dan aan te werken. Ook als gemeenschap moet je zelf-kritisch zijn.  Steeds meer gekleurde Nederlanders worden zich bewust van hun black history. Dat is super goed, maar blijf kritisch naar jezelf. Heb jij ook wel eens iemand uitgesloten?

Blijf constructief
De nieuwe generaties kiezen steeds meer voor het emancipatoire pad en komen op voor hun eigen rechten en plek in de samenleving. Blijf wel kritisch en constructief.

Neem contact op

Als je meer informatie of hulp nodig hebt kunnen wij op jouw school komen om de film te vertonen en/of te komen bespreken. Ook kunnen we bij jou op school een workshop geven ‘hoe om te gaan met racisme, discriminatie en/of uitsluiting‘. Je docent of de school kan deze workshop aanvragen door ons te mailen.

Wil je discriminatie melden of een klacht indienen? Dat kan met dit meldformulier op discriminatie.nl. De landelijke plek voor het melden van discriminatie.

Tools voor ouders

Wat kan ik doen?

Racisme, discriminatie of uitsluiting is niet iets wat alleen tussen volwassenen speelt. Helaas is het iets wat veel jongeren overkomt, dus hoogstwaarschijnlijk ook uw eigen kind(eren). Als zij het zelf niet hebben meegemaakt, hebben ze het wel in hun omgeving zien gebeuren. Vaak weten de meeste jongeren niet zo goed hoe ze met de situatie om moeten gaan en hoe ze deze ervaring een plek kunnen geven. Hierin wordt de rol van de ouder in het bespreekbaar maken van racisme en het ermee leren omgaan erg onderschat.

U heeft als ouder een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van racisme. Neemt u hierin een actieve houding aan? Praat u gemakkelijk met uw kinderen over racisme? Of bent u meer afwachtend, totdat uw kind naar u toe komt? Het maakt niet uit of u zelf wit of gekleurd bent, witte of gekleurde kinderen heeft, iedere ouder dient na te denken over het effect van racisme op kinderen.

Informeer jezelf over het schoolsysteem.
Een te laag schooladvies of uitsluiting van de Cito-toets is een hardnekkig probleem. Veel mensen zijn onvoldoende op de hoogte van de regels en structuren in het onderwijs. Informeer jezelf en ondersteun andere ouders. Alleen samen kun je een verandering teweeg brengen door bijvoorbeeld een schoolbeleid aan te pakken.
Neem contact op

Op basis van de film Ik alleen in de klas, heeft Izi-solutions een training ontwikkeld speciaal voor ouders. De training biedt u kennis en handelingsvaardigheden over de identiteit- en persoonlijkheidsontwikkeling van uw kinderen. Het richt zich op het vergroten van hun bewustwording en het geeft inzichten in het effect van opgroeien in een multiculturele en multireligieuze samenleving. Er wordt aandacht besteed aan zowel de manier waarop racisme, discriminatie en uitsluitingsmechanismen het gedrag van kinderen beïnvloeden als de verschillende manieren waarop ouders en hun kinderen om kunnen gaan met deze situaties.

Neem contact met ons op voor het organiseren van een training, ouderavond of vertoning.

Tools voor organisaties

Wat kan ik doen?

Diversiteit is een realiteit en dat heeft een grote meerwaarde zowel in de samenleving als binnen organisaties. Echter naast deze meerwaarde, brengt diversiteit ook de nodige uitdagingen met zich mee. Eén van deze uitdagingen is het aankaarten en aanpakken van racisme, discriminatie en uitsluiting op de arbeidsmarkt en binnen het onderwijs. Een andere uitdaging zijn de uiteenlopende opvattingen die er op de werkvloer en in schoolklassen aanwezig zijn, door een steeds diverser wordende samenleving. Als u deze uitdagingen herkent kunt u dit met uw team bespreekbaar maken. Herkennen uw collega’s dit ook? Wat is er nodig om dit te veranderen? Een dergelijk gesprek kan door ons gefaciliteerd worden. Als u meer informatie wilt hebben kunt u contact opnemen door ons te mailen.

 

Wat kan ik doen?

Bewustwording

We moeten onszelf een spiegel voorhouden en afvragen hoe wij iedere dag over andere mensen nadenken. Wat zijn jouw stereotypen en vooroordelen? En welke gevolgen heeft dat voor hoe je met anderen omgaat? Met alleen bewustwording komen we er niet. Stereotypen moeten actief worden doorbroken! Diversiteit binnen culturen en groepen in de samenleving moet meer aandacht krijgen. We moeten op een andere manier over verschillen gaan nadenken. Iedereen kan hier aan bijdragen: de politiek, de media, het onderwijs, de arbeidsmarkt, maar jij ook.

Bespreken

Luister naar de ervaringen en gevoelens van zwarte mensen, ga er niet over in discussie maar erken ze en denk erover na. De koloniale geschiedenis en de daarbij behorende uitsluitingen zijn diepgeworteld. Het is belangrijk dat deze geschiedenis niet wordt vergeten of weggestopt. Witte mensen hoeven er eigenlijk nooit over na te denken, het zijn zwarte mensen die hier dagelijks mee worden geconfronteerd. Maak je vrienden en familie bewust, breng mensen met elkaar in contact. Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst met hapjes en drankjes. Praat met elkaar en luister.

Benoemen

Vandaag de dag kunnen we het ons niet meer veroorloven te verzwijgen, want wie zwijgt stemt toe. Deel anti-racistische video’s en teksten via Facebook, dat is het minste wat je kunt doen om je uit te spreken tegen racisme. Zie je op Facebook bijvoorbeeld dat één van je Facebookvrienden een racistische opmerking maakt, zeg hier dan iets van of schrap deze persoon uit je vriendenlijst. Het is tijd om op te staan en vooral witte mensen moeten opstaan en zich uitspreken tegen racisme.